
PARADICSOMMAL-SONKÁVAL-SAJTTAL TÖLTÖTT LÁNGOS

Az olaszok így csinálják
Tudta, hogy az olaszok is készítenek lángost? Igaz, ők töltik, és a tésztájuk is egy kicsit más. De lángos! A töltött lángos hasonlít a pizzához. Bármit tehetünk bele, ami otthon megtalálható. Mostanság már magyarországi sütödékben is gyakran találkozhatunk különleges lángosokkal. A taljánoknál például a paradicsomos-mozzarellás változaton kívül a szalámis, a pepperonis és a tonhalas töltelék is nagyon népszerű. Olaj helyett akár sütőben is megsüthetjük. Mártogatóssal kínáljuk!
Hozzávalók 12 darabhoz
- 25 dkg liszt
- 1,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál étolaj
- 1 kockacukor
- 1 kávéskanál só
- csipet kristálycukor

A töltelékhez
- 40 dkg darabos konzerv paradicsom
- 15 dkg sonka (ízlés szerinti)
- 15 dkg mozzarella
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál cukor
- bazsalikom
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés
A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg jól felfut, tehát a térfogata jócskán megnő. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sót, a kristálycukrot, az étolajat, és jól dolgozzuk össze. Ha kész, takarjuk le, és kelesszük körülbelül egy órán át.
Közben el is készíthetjük a paradicsomos szószt.
Kevés olívaolajon pirítsuk meg az aprított vöröshagymát és a vékony csíkokra vágott sonka szeleteket, öntsük hozzá a kisebb darabokra vágott paradicsomot, és nyomjuk hozzá a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és főzzük 15 percig. Dobjuk hozzá a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk még öt percig.
Ha a tészta a duplájára nő, borítsuk lisztezett deszkára, és éles késsel vágjunk belőle nagyobb darabokat. Kenjük az egyik felére a paradicsomos masszát, reszeljük rá a sajtot, majd tekerjük fel. A széleket és a végeket óvatosan nyomkodjuk össze, nehogy kifolyjon belőle a töltelék. Az így elkészített lángost süssük forró olajban aranybarnára négy-öt perc alatt, közben forgassuk meg. Ha kész, szedjük ki, és csepegtessük le rácson vagy papírtörlőn.