PARADICSOMMAL-SONKÁVAL-SAJTTAL TÖLTÖTT LÁNGOS​

Az olaszok így csinálják

Tudta, hogy az olaszok is készítenek lángost? Igaz, ők töltik, és a tésztájuk is egy kicsit más. De lángos! A töltött lángos hasonlít a pizzához. Bármit tehetünk bele, ami otthon megtalálható. Mostanság már magyarországi sütödékben is gyakran találkozhatunk különleges lángosokkal. A taljánoknál például a paradicsomos-mozzarellás változaton kívül a szalámis, a pepperonis és a tonhalas töltelék is nagyon népszerű. Olaj helyett akár sütőben is megsüthetjük. Mártogatóssal kínáljuk!

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 kockacukor
  • 1 kávéskanál só
  • csipet kristálycukor

A töltelékhez

  • 40 dkg darabos konzerv paradicsom
  • 15 dkg sonka (ízlés szerinti)
  • 15 dkg mozzarella
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál cukor
  • bazsalikom
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és várjuk meg, amíg jól felfut, tehát a térfogata jócskán megnő. Ezután adjuk hozzá a lisztet, a sót, a kristálycukrot, az étolajat, és jól dolgozzuk össze. Ha kész, takarjuk le, és kelesszük körülbelül egy órán át.

Közben el is készíthetjük a paradicsomos szószt.

Kevés olívaolajon pirítsuk meg az aprított vöröshagymát és a vékony csíkokra vágott sonka szeleteket, öntsük hozzá a kisebb darabokra vágott paradicsomot, és nyomjuk hozzá a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és főzzük 15 percig. Dobjuk hozzá a bazsalikomot és a cukrot, majd rotyogtassuk még öt percig.

Ha a tészta a duplájára nő, borítsuk lisztezett deszkára, és éles késsel vágjunk belőle nagyobb darabokat. Kenjük az egyik felére a paradicsomos masszát, reszeljük rá a sajtot, majd tekerjük fel. A széleket és a végeket óvatosan nyomkodjuk össze, nehogy kifolyjon belőle a töltelék. Az így elkészített lángost süssük forró olajban aranybarnára négy-öt perc alatt, közben forgassuk meg. Ha kész, szedjük ki, és csepegtessük le rácson vagy papírtörlőn.

Scroll to top